format=flowed

Jag har en tid irriterat mig på en liten skillnad mellan Thunderbird på min arbetsdator, och Thunderbird på min laptop. Det är Thunderbird 2.0.0.9 (20071031) som körs på båda datorerna, enda skillnaden är att Thunderbird på laptopen installerades tidigare än det gjordes på min arbetsdator.

Skillnaden har varit att när man tittar på mail skickade från Thunderbird på arbetsdatorn var texten utdragen till fönstrets hela storlek. Mail från Thunderbird på laptopen har hållt sig till en textbred på 72 tecken (så som det ska vara). Idag undersökte jag det hela noggrannare och upptäckte vad det berodde på.

Mail från arbetsdatorn:
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1; format=flowed
Mail från laptopen:
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1

Thunderbird på laptopen skickade alltså inte brev med format=flowed, men det gjorde Thunderbird på arbetsdatorn. Båda tog dock hänsyn till format=flowed när de visade mail, och därför var texten i mail från arbetsdatorn utdragen.

Jag har kommit fram till att följande inställningar är bäst för mig:

  • mailnews.display.disable_format_flowed_support true
  • mailnews.send_plaintext_flowed true

Då får jag se alla brev som använder sig utav format=flowed med 72 teckens bred, vilket är skönt vid läsning. Sedan sänder jag med format=flowed, vilket är bra, eftersom det gör att brevet ser bra ut på apparater (t.ex. mobiltelefoner) där displayen är färre än 72 tecken bred (förutsatt att e-postklienten i apparaten förstår format=flowed).

Mer läsning: RFC 3676

Sorry, comments are closed for this article.