Nytt utskriftssystem för studenter

LiU inför under året en ny gemensam utskriftslösning för anställda och studenter. Med det nya utskriftssystemet är målsättningen att sänka den totala kostnaden för universitetets utskrifter och samtidigt tillhandahålla en effektiv utskriftsmiljö med en helt ny behovsanpassad och flexibel maskinpark. Avtalad leverantör för det nya systemet är Carl Lamm AB.

Så står det på informationssidorna för det nya skrivarsystemet. Och hur sänker man lättast kostnaderna? Jo, man låter någon annan betala, i det här fallet får studenterna göra det. Man har nämligen varit listiga och lusläst högskoleförordning och upptäckt att det är skillnad på avgifter och kostnader. Läs själva rektorns beslut:

2008-06-19
BESLUT
Dnr LiU-2008/02887
1(1)

Kostnader för studenters utskrifter och kopior

I diskussionerna kring införandet av ett nytt universitetsövergripande system för utskriftsfunktion har resonemang först rörande i vilken mån utskrifter skall vara kostnadsfria för den enskilde studenten. I dokumentet “Studenternas kostnader i samband med Högskoleutbildning”i står “Enligt 1 kap.10 § högskoleförordningen skall utbildningen vid hgöskolan vara avgiftsfri. Det betyder inte att utbildningen är kostnadsfri för studenterna.”. På sidan 37-38 återfinns även ett resonemang som bygger på ett förslag rörande förbrukningsmaterial och kostnader för övrigt studiematerial. Det kan konstateras att studenten idag betalar för t.ex. kursmaterial, skrivmaterial och kurskompendier.

Efter diskussioner rekommenderar IT-beställarrådet att studenter betalar för sina utskrifter förutom i de fall som gäller utskrifter i samband med tentamen i datorsalar. Denna tolkning får stöd för Juristfunktionen.

Med bakgrund i ovanstående, och diskussion i IT-ledningen fattas härmed beslutet att LiU enbart tillhandahåller kostnadsfria utskrifter i direkt samband med tentamen i datorsalar. I övrigt betalar studenterna själva för utskrifter och kopior. För att minska belastningen för den enskilde studenten rekommenderas användandet av elektroniska dokument så långt detta är tillämpligt.

I detta ärende har Rektor Mille Millnert beslutat efter föredragning av IT-direktör Joakim Nejdeby.

Mille Millnert

Joakim Nejdeby

Kopia till
Universitetsledningen
Fakulteterna
Institutionerna
Universitetskanslitet (JN, GH)
UF – LiU-IT (Kamkar)
Internrevisionen
De lokala fackliga organisationerna


i http://www.hsv.se/download/18.539a949110f3d5914ec800081165/2003-12-16_kostnader.pdf

Det är ett ganska konstigt beslut, i alla fall för de studenter som studerar vid den tekniska fakulteten. Där är man van vid att bli tilldelad en kvota med utskrifter för de kurser man läser för tillfället, som man kan utnyttja för att skriva ut kursrelaterat material. Nu blir det till att betala när man ska lämna in arbeten och labbrapporter i kurser där läraren inte förstått poängen med det papperslösa samhället.

Fast är man så förvånad egentligen? F33-projektet som ska effektivisera LiU:s IT-tjänster har väl inte imponerat tidigare, till exempel när man införde Microsoft Exchange som e-postlösning för universitetets anställda.

Sorry, comments are closed for this article.