eduroam
LiUs WLAN (även känt som Netlogon) har under en längre period fungerat oerhört otillfredställande på olika platser (A-huset, C-huset, B-huset) runt om Campus Valla.
Utan framgång har jag påpekat det för UNIT alltför många gånger. Det enda vettiga jag fått ur dem var att vända mig till IDA. Det var ett mycket bra tips, för från IDA får man svar från folk som faktiskt kan något.
[ragpa737@student.liu.se - Tue Nov 25 13:39:51 2008]: > > Har ni någon aning om varför Netlogon fungerar så dåligt (speciellt > > i Café Java)? Är accesspunkten trasig? Är det något fel på > > Netlogon-systemet? Det är tyvärr lite svårt att svara direkt just i fallet Café Java. I närheten där sitter flera olika trådlösa accesspunkter, så det är lite beroende vilken din klient associerat till. (Både IDA och ISY har flera var som kan synas där.) Vet du om det finns något sätt i MacOS X att se adressen för den accesspunkt din dator är associerad till? Då kan jag lättare felsöka. En mer experimentell sak du kan göra är köra mot nätet "eduroam" istället för "LiU". Vi håller på att införa det för tillfället, så det finns ingen dokumentation än. Men vill du testa och känner för att konfigurera lite så är det autentisering med 802.1x, WPA EAP-TTLS-PAP, användare ragpa737@student.liu.se och ditt vanliga lösenord som göller för tillfället. Det här använder inte Netlogon alls, så det är ett sätt att se ifall det är just Netlogon som funkar dåligt eller inte. -- Med vänliga hälsningar, Andreas Johansson, TUS
Inte nog med det, man får även svar efter kl 17. Man blir nästan tårögd.
On Tue, 25 Nov 2008 17:11:02 +0100 (CET) "ragpa737@student.liu.se via RT" <helpdesk@ida.liu.se> wrote: > > Ja, det finns verktyg för det. En kompis använde ett sådant och > > upptäckte att signalstyrkan gick upp-och-ner hela tiden för en vissa > > accesspunkter när han satt i Café Java Ok. Radioförhållandena är lite småknepiga där, så jag är tyvärr inte förvånad. Det hjälper inte till att ISY har en del utrustning som stör 2,4 GHz-bandet heller, men jag vet inte om de påverkar Java just. (Fullt legitim utrustning alltså, så det är inte av elakhet den stör.) Nätadaptern till en basstation som sitter ovanför Java har gått sönder två gånger. Tillräckligt trasig så att den betedde sig konstigt, men inte tillräckligt för att bryta strömmen så det märktes. Förhoppningsvis är det inte det som strular nu eftersom du fick stabil eduroam-signal. (Netlogon och eduroam går på samma utrustning.) Värt att titta på är ifall trådlösa nätverskortet kör med EU-inställningar. Då kan det utnyttja kanal 13, vilket åtminstone en av basstationerna i närheten använder. Kör man med amerikanska inställningar används bara kanalerna 1-11. > > Är det IDA eller UNIT som inför eduroam? På vilka platser finns det mer > > än Café Java? Det är Linköpings universitet som inför det. :-) Det är personer från IDA, IFM och NSC som jobbat med införandet. Sedan ska UNIT sköta den mer dagliga driften, fast dit har de inte kommit än. I dagsläget finns det på IFM:s basstationer i Fysikhuset samt på IDA:s basstationer. Tror att UNIT:s första tester blir i G-huset. Tar man ett vidare grepp på det så finns det i Europa och Asien. Det är ett samarbetsprojekt mellan universitet och högskolor för att ge varandra nätåtkomst. För mer info se http://www.eduroam.org/ och http://www.eduroam.se/ -- /andjo
Äntligen genomför LiU en vettig IT-satsning. Till skillnad från Netlogon är eduroam krypterat, och man slipper kravet på att logga in via en webbsida varje gång man vill använda nätet. En skön bonus är att man kan surfa när man besöker andra skolor som också använder eduroam.
Inställningarna man måste göra första gången man vill använda eduroam kan vara lite knepiga, men jag hittade några guider man kan titta på för att få lite tips (inte följa rakt upp och ner, dom är ju inte för LiU).
Uppdatering: Lysator-inloggning fungerar också att använda. Nätaccess efter examen med andra ord. :-)
Uppdatering: Om du använder Windows och vill ha lite hjälp kan du spana in Jonas guide som han tipsade om i kommentarerna. Uppdatering: Guiden har nu även instruktioner för Mac OS X 10.5.
10 Responses to “eduroam”
Sorry, comments are closed for this article.
November 25th, 2008 at 08:46 PM
Den givna frågan är har du frågat om vi kan få Lysators accesspunkt att stödja detta fantastiska framsteg?
November 25th, 2008 at 08:57 PM
Nej.
November 26th, 2008 at 02:15 PM
Aha! =) Tack för länkarna patrik! /M
December 1st, 2008 at 03:14 PM
Skrev en kort guide för att förenkla för de som tumlar förbi här, men inte riktigt finner allt de söker. http://www-und.ida.liu.se/~jonha381/eduroam.html
December 1st, 2008 at 11:41 PM
Fint initiativ Jonas! Länkat från inlägget nu.
December 2nd, 2008 at 02:36 PM
Elu. Jag har i någon timme försökt att få det att fungera med winxp utan några extra program eller plugins, kommer nästa hela vägen fram men korthuset faller på att EAP-TTLS inte stöds av windows, utan detta kräver externa program som nämnts tidigare.
Den enda EAP som stöds av windows är EAP-MSCHAPS v2.
Om någon lyckas lägga till det så är jag nöjd! Detta är resultatet av mina forskningar.
//Josef
December 3rd, 2008 at 05:09 PM
Häftigt! Någon som fått kontakt i ~?
Verkar iaf som odyssey access client till pocket pc har alla inställningar som behövs men jag lyckas inte ansluta från ~ :P
Och fråga 2, “broadcastas” SSID?
December 12th, 2008 at 03:38 PM
Uppdaterade guiden för att inkludera info för Mac OSX 10.5…
February 18th, 2009 at 01:26 PM
Verkar som de har ändrat på något nu så de gamla inställningarna inte fungerar längre. Nån som hört nåt?
February 20th, 2009 at 01:45 AM
eduroam fungerade för mig förra veckan i B-huset (runt Café Java) i alla fall.
Det jag hört är man ska byta ut Netlogon till förmån för eduroam (dvs. man lägger ingen större energi på att lösa problem med Netlogon).
Maila datorsuport@unit.liu.se och fråga vetja.